Physalis
Om Physalis
Physalis hör till samma växtfamilj som potatis. Det är en flerårig, meterhög ört med hela blad och gula blommor. När frukten utvecklas växer även fodret så att det till slut omsluter hela den körsbärsstora, ljusgröna till gulorange frukten. Fruktköttet är saftigt och mjukt och innehåller en mängd små mjuka kärnor. Smaken är frisk, fyllig och lite syrlig.
Physalis är ett bär och kallas även kapkrusbär. Förklaring är att physalis förr odlades utmed skeppsrutterna, bland annat vid Godahoppsudden (Cape of Good Hope), för att användas som medel mot skörbjugg. Physalis är rik på vitamin A och C. Arten har sitt ursprung i Sydamerika.
Fakta om Physalis
Näringsinnehåll per 100 g färsk frukt:
• fibrer 4,2 g
• energi 239 kJ/57 kcl
• kolhydrater 8,9 g
• fett 0,6 g
• C-vitamin 46 mg
• järn 0,77 mg
• vatten 80,3 g
Användning:
Frukten kan ätas naturell eller användas som dekoration.
Försäljningsperiod:
Hela året, till Sverige importeras physalis från framförallt Sydamerika och Afrika.
Förvaring:
Bäst förvaras physalis i 12–15°C.
Vanliga sorter Physalis