Södermanland 016­-12 09 09

Frukt Direkt leveransområden:

Eskilstuna
Strängnäs

Västmanland/Övriga 021-­440 38 38

Frukt Direkt leveransområden:

Köping
Sala
Västerås
Enköping (endast måndagar)
Göteborg
Partille
Västra Frölunda

Bananer

Om Bananer

Bananer

Banansläktet Musa omfattar ett 50-tal vilda arter. Det är en av de största örter som finns. Örten är flerårig och har en underjordisk stam. Stjälkar som kan bli så höga som 10 m utvecklas från den underjordiska stammen. Den stora blomställningen, med hon- och hanblommor, utvecklas i toppen av stjälkarna. Frukterna bildas i klasar och sitter samlade på stockar. På varje stock kan det finnas 6–15 klasar, vilket motsvarar upp till 50 kilo frukt.

De bananer som äts, matbananer, är kulturformer som uppstått ur en korsning av två vilda arter. Matbananerna indelas i sin tur i dessertbananer och mjölbananer. Det är dessertbananer vi hittar i svenska fruktdiskar. Mjölbananen är mindre söt. Den behöver tillagas och är mycket utbredd i Sydamerika, Afrika och Indien. Där används den ungefär som potatis.

Omogna bananer innehåller stora mängder stärkelse. Stärkelsen omvandlas till socker när bananerna mognar. Sockerandelen i en dessertbanan kan vara så hög som 25 procent. Bananer innehåller även protein och något fett.

Bananer skördas alltid gröna och omogna. De fraktas i specialbåtar som håller en temperatur runt 12°C. Efter leverans får de mogna i speciella mognadsrum. Den vanliga dessertbananen har som mogen ett gult skal med bruna prickar. Äppelbanan är en småvuxen, gul variant som doftar svagt av äpple när den är mogen. Det finns även röda dessertbananer, men de är inte särskilt vanliga. Banan är egentligen ett bär.

Bananen kommer ursprungligen från tropiska Sydostasien och anses vara en av världens äldsta kulturväxter. Den har förts från Sydostasien till Afrika och Kanarieöarna och sedan vidare till Amerika på 1500-talet. Där har den fått en stor utbredning i Mellan- och Sydamerika. I Nordeuropa är bananen en ganska ny bekantskap. Först på 1900-talet började bananer importeras till Sverige mer regelbundet.

Fakta om Bananer

Näringsvärden per 100 g färsk frukt (dessertbanan):

• fibrer 1,7 g
• energi 423 kJ/101 kcl
• kolhydrater 22 g
• fett 0,5 g
• C-vitamin 9 mg
• järn 0,4 mg
• vatten 74 g

Användning:
Dessertbananer kan med fördel ätas färska, som mellanmål eller dessert. De går också bra att använda i varmrätter och bakverk.

Mjölbananer måste kokas, stekas eller bakas. De kan används som potatis eller som ingrediens i olika rätter. Den mjöliga konsistensen och litet söta smaken passar bäst i starkt kryddade rätter.

Helt omogna dessertbananer kan användas på samma sätt som mjölbananer.

Försäljningsperiod:
Import från framförallt Mellanamerika hela året.

Hållbarhet och förvaring:
Gröna:
15–20 dagar vid 12–14°C, 4–8 dagar vid 20°C

Gula:
3–6 dagar vid 12–14°C, 2–3 dagar vid 20°C

Förvaras bäst vid 12–14°C och 95–100 % relativ luftfuktighet.

Känslighet:
Bananen är temperaturkänslig men inte så känslig för uttorkning. Den producerar etylen och är mycket känslig för etylen. Den är också mycket känslig för kylskador och bör aldrig förvaras i kylskåp.

Vanliga sorter Bananer

Varukorg

Varukorgen är tom
Prova på Friskis&Svettis utbud i Eskilstuna och Västerås. Kontakta Frukt Direkt för mer information
Varukorgen är tom 0 varor, 0.00 kr

User Login link Fancy login style

X
Du kan logga in med ditt kundnamn eller e-post adress.
Lösenordsfältet skiljer på stora och små bokstäver.
Laddar