Södermanland 010­-188 20 40

Frukt Direkt leveransområden:

Eskilstuna
Strängnäs

Västmanland/Övriga 010-­188 20 40

Frukt Direkt leveransområden:

Köping
Sala
Västerås
Enköping (endast måndagar)
Göteborg
Partille
Västra Frölunda

Äpplen

Om Äpplen

Äpplen

Äpple är nära släkt med päron och är en lövfällande trädart. Det finns över 1 000 odlade sorter varav många som klarar det svenska vinterklimatet. Äpple är ett av Sveriges härdigaste och mest betydelsefulla fruktslag. Några av sorterna är mycket gamla, äldst av de nordiska sorterna är Gråsten/Gravensteiner från 1700-talet och Cox Orange, Jonathan och McIntosh från 1800-talet.

I Sverige blommar äppelträdet i maj–juni, blommorna är vita. När frukten mognar beror på sort. De svenska sorterna har en mognadsperiod som sträcker sig över hela hösten. Smaken och utseende varierar också med sort, du kan läsa mer i sortbeskrivningen.

Äpple växer vilt på många ställen i världen, vilket gör det svårt att avgöra varifrån arten kommer. I Europa finns vilda äpplen i form av små träd med tornar och beska, sura frukter. I västra Asien är de vilda äpplena stora och söta och växer på ett buskformat träd utan tornar. Utifrån dessa former har det tidigt skapats ett antal odlade sorter. Äppleodling i nordvästra Indien och Kina är av gammalt datum.

Talrika fynd av äppelrester har gjorts vid boplatser från yngre stenåldern och bronsåldern i Centraleuropa.

I Norden nämns äpplen tidigast i Snorre Sturlassons Edda. Känt är att äpple odlades vid kloster i Norden under medeltiden. Då förekom också tillverkning av äppelmust och äppelvin. Det var först i början av 1800-talet äpplet fick större spridning bland folk i allmänhet i Sverige. Däremot har äpple varit en vida spridd symbol för kärlek, fruktbarhet och ungdom. Riksäpplet bland riksregalierna är en symbol för världsherravälde.

Fakta om Äpplen

Näringsvärde per 100 g färsk frukt (med skal):

• fibrer 1,8 g
• energi 232 kJ/56 kcl
• kolhydrater 12,4 g
• fett 0,1 g
• C-vitamin 12 mg
• järn 0,14 mg
• vatten 85,2 g

Användning:
Äpplen äts färska och kan användas till mos, inläggningar, desserter och bakverk.

Försäljningsperiod:
Hela året, både svenska och äpplen som importeras från många olika världsdelar.

Hållbarhet och lagring:
Lagringstiden och ideal lagringstemperatur är sortberoende. I detaljistledet har äpplen följande ungefärliga hållbarhet:

Lösa:
2–6 veckor vid 3–5 °C
1–4 veckor vid 20 °C

Förpackade:
1–2 veckor vid 3–5 °C
4–7 dagar vid 20 °C

Generellt kan man säga att äpple bäst förvaras vid 0–6 ° och 95–100 % relativ fuktighet, men sortberoende variationer förekommer.

Känslighet:
Äpplen är inte särskilt känsliga för värme, men känsliga för uttorkning och etylen. Känsligheten för kylskador är liten. Äpplen producerar mycket etylen.

Vanliga sorter Äpplen

Alice
Svenskt äpple som drogs upp i början av 1950–talet på Balsgård. Det har utvecklats med utgångspunkt från Ingrid Marie. Medelstort, runt äpple med antydan till åsar. Grundfärgen vackert ljusgul med varmt röd täckfärg. Vissa frukter helt röda. Skalet är glänsande, en aning fett. Fruktköttet är vitt, mjukt och saftigt med fin konsistens. Smaken har god balans mellan sött och syrligt. Skördas i början/mitten av september. Blir lätt mjöligt vid lagring i rumstemperatur.

Aroma
Svenskt äpple som uppkommit genom korsning mellan Ingrid Marie och Filippa. Det är ett medelstort till stort äpple med rundad eller konisk form och svag avplattning på över– och undersida. Äpplet är vackert gult med lysande röd täckfärg. Det finns två varianter av Aroma – en med gulrött skal och en där den röda färgen dominerar. Skalet är medeltjockt. Det gulvita fruktköttet är sprött och har aromrik smak med god balans mellan socker och syra. Säsong: september–november.

Belle de Boskoop
Stort äpple med rund till högbyggd form, ofta avsmalnande uppåt. Ibland med låga, breda åsar. Grundfärg gröngul med tydliga punkter, ofta med stänk av rött. Tjockt, strävt skal, täckt av gulgrå sammanhängande rost. Fruktköttet är fast, något torrt, gulaktigt och smaken friskt syrlig. Utmärkt i matlagning. Skrumpnar lätt vid alltför torr förvaring. Skördas i mitten till senare delen av oktober. Bästa konsumtionstid är januari–april. Ursprungligen kommer det här äpplet från Holland. Hos oss odlas det mest i Skåne. Viss import från Holland och Tyskland.

Cortland
Stort, regelbundet runt, något plattrunt äpple. Ljust gröngul bottenfärg med mörkröd, något strimmig täckfärg. Helt röda typer förekommer. Skalet är något fett, svagt glänsande. Fruktköttet är vitt, mjukt och mycket saftigt, med söt aromatisk smak. Skörd sent i oktober i Sverige. Bästa konsumtionstid december–februari. Import från USA och Kanada under perioden januari–april. Uppkom i USA genom korsning mellan Ben Davis och McIntosh. Cortland kom till Alnarp omkring år 1920.

Cox Orange
Ursprungligen en engelsk sort som kom till Sverige 1865 och nu är en av de allra viktigaste äppelsorterna i Skåne. Litet till medelstort äpple, ofta plattrunt med torrt, tunt skal som först är grönt, senare gulgrönt eller guldgult och överdraget med kraftiga röda strimmor. Olika varianter förekommer och de med rödare skal har blivit mest populära. Fruktköttet är fast, gult med lätt kryddad aromatisk smak som påminner något om päron. Bästa konsumtionstid november–januari. Även import från Danmark och Tyskland.

Cox Pomona
Stora äpplen med vacker rodnad där solen kommit åt. Skalet är glänsande fett och det vita fruktköttet saftigt med söt smak. Sorten är spridd över stora delar av Sverige sedan början av 1900–talet. Frukterna är främst matäpplen som också passar till dessert. Cox Pomona lär ha uppkommit genom kärnsådd vid samma tillfälle som Cox Orange. Skördas i oktober. Bästa konsumtionstid från november. Ingen import.

Elstar
Medelstort äpple med regelbunden form. Ofta avsmalnande mot blomänden. Skalet är blankt och gult med mer eller mindre framträdande rodnad. Det vita fruktköttet är krispigt, saftigt och smaken söt och aromatisk. Ett uppskattat dessertäpple som vi importerar från Europa, bland annat Holland, från oktober–mars.

Gala
Medelstort, runt, något koniskt äpple. Skalet är tunt och blankt. Det har rosaröda strimmor på ljusgul bottenfärg. Fruktköttet är vitt, mycket krispigt och saftigt och smaken söt, frisk och aromatisk. Gala är ett relativt nytt äpple, som odlats fram på Nya Zeeland ur Cox Orange Pippin, Red Delicious och Golden Delicious. Det finns flera varianter, bland annat Gala och Royal Gala. Gala är ett mycket gott dessertäpple som snabbt blivit populärt och nu odlas i bland annat. Sydeuropa, Sydamerika och Nya Zeeland. Vi importerar Gala från exempelvis. Frankrike, Brasilien och Nya Zeeland.

Golden Delicious
Medelstort till stort, runt eller något avlångt äpple med åsar. Skalet är tunt, något strävt, med små bruna prickar. Det är först grönt, men övergår vid mognad till gulgrönt eller rent guldgult. Fruktköttet är vitt, mört och mycket saftigt, med söt och fyllig smak. Mognare frukt har sötare smak. Golden Delicious är ett populärt dessertäpple med god hållbarhet. Det odlas numera i så gott som hela Europa. Äpplet uppkom i början av 1900–talet i USA, och kom i början av 1930–talet till Europa. Odlas i liten skala i Sverige. Import från såväl Europa som Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och USA.

Gravensteiner
Stort, något högbyggt plattrunt äpple med tydliga åsar. Grundfärgen är gul till guldgul, ibland med röda strimmor. Röda varianter förekommer också. Sorten är ganska ömtålig och måste hanteras varsamt. Skalet är tunt, glänsande och fruktköttet gult, ganska fast, sprött och saftigt. Gravensteiner har karaktäristisk söt–syrlig smak med utomordentlig arom. Doften är stark och mycket speciell. Äpplena är bäst i slutet av september–början december. Någon import kan ske i augusti från Italien. Det går en mängd historier om detta äpples uppkomst. Den vanligaste berättar att ympkvistar från en italiensk sort omkring år 1695 införts till slottet Graasten (på tyska Gravenstein) i Slesvig, Danmark. Andra uppgifter säger att sorten uppstått ur frö i Danmark. I slutet av 1700–talet spreds äpplet över norra Tyskland, Danmark och förmodligen samtidigt till Sverige.

Granny Smith
Medelstort till stort, koniskt äpple med tillplattade ändar. Skalet är blankt fettglänsande med klargrön färg som vid mognad övergår i gulgrönt. Vitt, fast och mycket saftigt fruktkött. Smaken är friskt syrlig, med angenäm arom. Mognare äpplen har sötare smak. Granny Smith har mycket god hållbarhet. Fruktköttet håller sig vitt länge vid kontakt med luften och därför rekommenderas Granny Smith vid anrättningar där rårivet, skivat eller tärnat äpple ingår. Vi importerar Granny Smith från Europa, Nya Zeeland, Sydamerika, Sydafrika och USA.

Ingrid Marie
Medelstort till stort, runt ofta något tillplattat äpple med glatt skal. Färgen är kraftigt rödbrun med ljusa punkter. Fruktköttet är gulvitt, grovt och ganska mjukt och saftigt. Smaken är fin, svagt syrlig med lätt kryddad arom. Frukten tillhör de senare höst– och vintersorterna och har god hållbarhet. Svenska Ingrid Marie: oktober–februari. Import från Danmark och Tyskland: januari–april. Sorten har danskt ursprung och anses ha uppkommit år 1910 vid Höed skola på Fyn. Troligen rör det sig om fröplantor från Cox Orange.

Jonagold
Stort, runt eller något avlångt äpple med vackert gulgrönt skal som har vackert rödorange strimmig rodnad. Får äpplena inte tillräckligt med sol blir de bleka i färgen. Fruktköttet är gulvitt, sprött och mycket saftigt. Smaken söt och aromatisk. Jonagold odlas mycket runt Bodensjön och vi importerar det från olika håll i Europa under våren. Sorten är mycket solkrävande och växer därför helst i spaljé.

Jonathan
Medelstort, runt, koniskt, ibland kantigt äpple. Glänsande skal med högröd färg som övergår i röda streck och fläckar på gul botten. Gulvitt, saftigt, ganska fast fruktkött. Smaken är litet speciell, frisk och kryddig med en syrlig arom. Ursprungligen kommer sorten från Amerika. Jonathan kom år 1830 till England och spreds därefter vidare i Europa till Tyskland, Ungern och Schweiz. Jonathan odlas i liten skala i Sverige. Import från Europa under hösten.

Katja
Medelstort äpple med rundat kägellik eller äggrund form med tydlig avplattning på undersidan. Det har karaktäristiska biåsar. Skalet är tunt och matt med vackert röd färg som täcker hela frukten. Äpplet har vitt fast och ganska saftigt fruktkött med frisk och syrlig smak. Katja har odlats fram på Balsgård. Så sent som 1966 släpptes det ut i handeln. Det är ett höstäpple, som har sin bästa användningstid september–slutet av november.

Kim
Medelstort, runt äpple med något tillplattade ändar. Skalet är tunt, matt och nästan helt täckt av vacker röd färg och endast litet av den gröna bottenfärgen skymtar fram. Fruktköttet är gulvitt, fast och saftigt med fyllig och aromatisk smak. Kim är en tämligen ny svensk sort, som odlats fram på Balsgård. Den har sina rötter hos Cortland och Ingrid Marie. Bästa användningstid är december–februari. Ingen import.

Lobo
Medelstort till stort äpple med plattrund form. Skalet är glänsande, något segt, mörkrött med mörka punkter. Fruktköttet är gulvitt–vitt och mjukt med söt, mild smak utan syra men med fin arom. Sorten passar inte alls i matlagningen, utan äts naturell som mellanmål och dessert. Lobo tillhör de senare höstsorterna. Kommer ursprungligen från Kanada och till Sverige i början av 1900–talet. Bästa användningstid oktober–november.

McIntosh
Medelstort till stort äpple med högbyggd och plattrund form. Tjockt, något fett skal med ljusgul grundfärg. Ofta är hela frukten täckt av djup rodnad. Smaken är söt och aromatisk med fin syra. Fruktköttet är vitt och saftigt. McIntosh antas ha uppkommit genom kärnsådd i Kanada. Under slutet av 1800–talet spreds det i USA och Kanada. Kom till Alnarp 1922. Odlas i mycket liten skala i Sverige och importeras i liten omfattning från USA och Kanada. Bästa konsumtionstid för de svenska är oktober–januari.

Mio
Medelstort äpple med konisk form och svaga åsar. Frukterna blir mycket vackra, med glänsande, tjockt rött skal. Fruktköttet är vitt och saftigt med fin, svagt syrlig arom. Ibland skiftar fruktköttet i rött, då frukten varit starkt solbelyst. Mio är ett svenskt äpple som kommit fram genom korsning mellan Worcesterparmän, en engelsk sort och Oranie vid Alnarp på 1930–talet. Mio finns under september och oktober.

Red Delicious
Medelstort till stort äpple, tydligt avsmalnande mot foderhålan. Något oregelbunden form med fem åsar, som bildar knoppliknande upphöjningar. Skalet är blankt. Färgen varierar. Ibland är den heltäckande brunröd med små vita prickar. Ibland förekommer mörkröd solsida med gulgrön skuggsida samt jämnt rödstrimmig färg på gulgrön botten. Fruktköttet är gulvitt, sprött, mjukt och saftigt med söt och fin smak, ibland med en vinartad nyans. Den är kraftigare hos rödare frukter. Red Delicious uppkom, liksom sin nära släkting Golden Delicious, i en plantskola i Louisiana, USA, i början av 1900–talet. Sorten har fått stor spridning. Vi importerar Red Delicious från såväl Frankrike (höst och vinter), som USA (januari–mars), Sydafrika och Argentina (mars–juni). Red Delicious från USA är ofta mer högbyggda och har tydligare åsar än de vi importerar från annat håll.

Ribston
Medelstort till stort, runt äpple med något tillplattad undersida. Skalet är ganska tjockt, ofta överdraget med rost. På solsidan förekommer ofta brunröd rodnad med svaga strimmor. Gulvitt, fast och saftigt fruktkött med mild, söt smak. Ribston är en svenskodlad sort som vi inte importerar. I slutet av 1600–talet lär den ha dragits upp ur kärnor i Yorkshire och kom i mitten av 1800–talet till Sverige. Ribston är en sen sort och bästa användningstid är december–mars.

Sävstaholm
Medelstort äpple med äggrund, ibland valsformig form. Skalet är blankt och kan vara fett. Det har gulvit eller ljusgrön grundfärg med röda strimmor på solsidan eller över hela frukten. Ofta förekommer ljusa prickar. Fruktköttet är vitt, sprött och saftigt med sötsyrlig, aromatisk smak. Vid längre lagring blir köttet mjöligt. Säsong i september–oktober. Sävstaholm är ett svenskt äpple som beskrevs första gången 1859.

Åkerö
Medelstort till stort äggrunt äpple som ibland är något valsformat. Skalet är relativt tjockt, matt med vitgul grundfärg som ofta döljs under ljust tegelröd rodnad med mörkröda prickar. Fruktköttet är gulvitt, ganska grovt och fast med söt, mild och aromatisk smak. Fin doft. Sorten ger goda skördar endast vartannat år och får därför allt mindre betydelse inom yrkesfruktodlingen. Bästa användningstid: oktober–december.

Varukorg

Varukorgen är tom
Prova på Friskis&Svettis utbud i Eskilstuna och Västerås. Kontakta Frukt Direkt för mer information
Varukorgen är tom 0 varor, 0.00 kr

User Login link Fancy login style

X
Du kan logga in med ditt kundnamn eller e-post adress.
Lösenordsfältet skiljer på stora och små bokstäver.
Laddar